Een psychosyntheticus....?
Wat kan en doet een psychosyntheticus?
Kennis over de menselijke bewustwording is essentieel bij de zoektocht naar antwoorden op vragen waarvoor onze samenleving zich gesteld ziet. Het is immers de mens zelf die vorm geeft aan deze samenleving en niet de theorieën daarover. Meer en betere kennis van de menselijke psyche zal ons helpen om gezonder in het leven te staan en om gezonder samen te leven. De opleiding tot psychosyntheticus heeft tot doel een bijdrage te leveren aan de toename van die kennis en van dat bewustzijn. De houders van het bachelordiploma zijn in staat om professionele diensten te verlenen aan mens en organisatie.
(Diederik van Rossum, voormalig directeur Instituut voor Psychosynthese)
Psychosynthese is een methode die op een eenvoudige wijze persoonlijke verdieping en inzicht brengt. Zij maakt gebruik van psychologische technieken waarvan de belangrijkste is het activeren van de wil.
De psychosyntheticus beschikt over de kennis, de vaardigheden en het creatieve inzicht om ogenschijnlijke tegenstrijdigheden in of tussen mensen te harmoniseren, te integreren en om te vormen tot een streven naar samenwerking.
De psychosyntheticus past de methoden van psychosynthese systematisch en deskundig toe in relatie tot wezenlijke vraagstukken.
Het interventieplan is de vastlegging van de afspraak die er is gemaakt met een opdrachtgever voor het verlenen van (een) professionele dienst. Het is kortom de beschrijving van het doel en de weg er naar toe.
De psychosyntheticus:
- heeft een bachelordiploma van een geaccrediteerde bacheloropleiding psychosynthese, en staat ingeschreven in een daarvoor bestemd register.
- heeft het vermogen om verantwoordelijkheid te aanvaarden en verantwoording af te leggen waar dit nodig is, en blijft via studie en bijscholing op de hoogte van de ontwikkelingen in het beroep.